Zvolte si oblast:

V Praze vznikne Centrum Romů a Sintů

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Muzeum romské kultury otevře v pražských Dejvicích Centrum Romů a Sintů, které bude vůbec první svého druhu v hlavním městě. Tato paměťová instituce bude nejen prezentovat romskou historii, duchovní a hmotnou kulturu, ale stane se také společenským a komunitním centrem s nabídkou vzdělávacích a kulturních aktivit i pro širokou veřejnost.

Vznik specializovaného pracoviště Muzea romské kultury je financován z Norských fondů - Programu Lidská práva, začleňování Romů a domácí a genderově podmíněné násilí. Partnerem projektu je The European Wergeland Centre z Osla.

Kulturní Centrum vznikne v prostorách prvorepublikové vily v pražských Dejvicích (Velvarská 1). Správcem této budovy je od roku 2019 Muzeum romské kultury. Výstavní rodinný dům v romantizujícím pojetí s prvky funkcionalismu navrhli v roce 1937 architekti Arnošt Mühlstein a Victor Fürpro pro textilního podnikatele židovského původu Leo Františka Perutze.

Projekt rekonstrukce, který zohledňuje a respektuje jak historické a architektonické hodnoty, tak stavebně-technické řešení, připravila architektonická kancelář Rujbr Architects. Zásadním novým prvkem bude přístavba multifunkčního sálu s kapacitou 50 osob, zasedací místností a kavárnou. V půdním prostoru vznikne galerijní prostor. Po rekonstrukci bude budova centra bezbariérová.

Dle harmonogramu prací se dokončení rekonstrukce přepokládá v roce 2022. Centrum Romů a Sintů v Praze bude otevřeno dne 1. 3. 2023. Od června 2022 bude ovšem rovněž přístupná expozice výtvarného umění romské provenience, a to v prostorách Národního muzea a v Letohrádku Kinských na Smíchově. Prezentovány budou mimo jiné sbírkové předměty Muzea romské kultury z fondu výtvarného umění.