Zvolte si oblast:

#OurStories: Tvrz Mladějovice se proměnila v kulturní centrum plné života a kreativity

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

V Mladějovické tvrzi, nacházející se na pomezí strakonického a píseckého okresu, se setkává historie s moderní kulturou a kreativitou. Tvrz postavená v roce 1467 prošla rozsáhlou rekonstrukcí, kterou mají na svědomí manželé Durychovi. Ti se v roce 2009 rozhodli zchátralou památku zachránit a proměnit ji v živé kulturní centrum.

Tvrz s bohatou historií

Původní pozdně-gotická tvrz byla v roce 1580 renesančně přestavěna a ozdobena psaníčkovými sgrafity. V minulosti často střídala majitele, ale vždy byla, spolu s přilehlým statkem a panským domem, lokálním hospodářským centrem. V novodobé historii si necitlivou přestavbou prošla v roce 1921. Své si zažila i ve druhé polovině dvacátého století, kdy sloužila místnímu JZD, byly zde mimo jiné služební byty. Tvrz začala chátrat a v roce 2006 byla v katastrofálním stavu. Krovy byly propadlé a statika narušená, jedna třetina tvrze byla zřícená úplně, byla propadlá schodiště i pavlač. 

Tvrz Mladějovice - rekonstrukce

Tvrz Mladějovice po rozsáhlé rekonstrukci

V roce 2009 tvrz objevili manželé Durychovi a rozhodli se pustit do její záchrany a rozsáhlé rekonstrukce. Tu dokončili v letošním roce, i díky podpoře Fondů EHP.

Tvrze Mladějovice - Festival

Akce pro veřejnost - Tvrz Mladějovice

Prostor pro mladé talenty

Jedním z hlavních cílů obnovy tvrze je, kromě záchrany kulturní památky, vytvoření prostoru, kde mohou mladí umělci prezentovat svůj talent a tvořit. Ve tvrzi tak vzniklo nahrávací studio, audiovizuální dílna, podium, taneční sál a kino. „Chceme dát mladým lidem možnost tvořit a prezentovat své umění, což je v České republice často opomíjeno,“ říká majitel Bernard Durych. Podle něj je škoda, že mladí lidé, byť spousta z nich navštěvuje ZUŠ, často své umění nemají kde předvést. A protože mnohdy nemají příležitost se ani setkávat, vznikly v tvrzi prostory vhodné třeba i pro soustředění základních uměleckých škol. Název místa se tak skvěle snoubí s jeho záměrem a mladí mají v Mladějovicích dveře otevřené. 

Mladfest 2024 - Mladějovice

Festival umění a řemesel - Mladí v umění - Mladfest 2024 - nová tradice prezentace umění na Strakonicku

Znovuobjevené místo, kde ožívá kultura a umění

Na tvrzi se pravidelně konají akce pro veřejnost. Přicházejí místní, lidé ze vzdáleného okolí, ale cestu sem najdou i turisté. V dubnu zde například proběhl festival řemesel a umění „Mládí v umění - Mladfest 2024“, kde své umění přijeli prezentovat mladí umělci z různých koutů jižních Čech. Kromě tanečních a hudebních vystoupení základních uměleckých škol na festivalu zahrála i kapela Osečanka Domova pro osoby se zdravotním postižením v Oseku. V dalších prostorech tvrze mohli návštěvníci obdivovat galerii s výtvory ZUŠ Strakonice nebo zhlédnout studentské filmy Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Mezi další oblíbené akce na tvrzi patří velikonoční proutkobraní, turnaje v deskových hrách, hudební večery, řemeslné jarmarky a mnoho dalších kulturních a společenských setkání.

Mladfest 2024 Mladějovice - řemesla a umění

Prezentace umění a řemesel - Festival Mladí v umění "Mladfest 2024"

Úsilí manželů Durychových a podpora Fondů EHP nesou své ovoce.  „Máme radost z toho, že i starousedlíci začínají vnímat, že záchrana tvrze má smysl. Chceme, aby se tvrz stala kulturním centrem, které bude sloužit nejen místním obyvatelům, ale i široké veřejnosti,“ říká Bernard Durych. „Doufám, že se to tady bude dál rozvíjet a bude se o tomto místě víc a víc vědět. Je to krásné prostředí,“ doplňuje Martina Spišská, ředitelka ZUŠ Strakonice.

Mladějovice - p. Durych, majitel tvrze

Bernard Durych, realizátor projektu "Rekonstrukce tvrze Mladějovice"

Budete-li mít cestu kolem, určitě se v Mladějovicích zastavte.

Projekt Rekonstrukce tvrze Mladějovice byl realizován v rámci Programu Kultura a financován Fondy EHP.

Více o Fondech EHP

Více o Programu Kultura

Webové stránky projektu: www.tvrzmladejovice.cz

 

Název projektu: Rekonstrukce tvrze Mladějovice
Realizátor projektu: Občanské sdružení pro záchranu a konzervaci kulturní památky Panský dvůr a bývalé tvrze Mladějovice
Partneři projektu:

Skyhoyt live scene (NOR)

Základní umělecká škola, Strakonice, Kochana z Prachové 263

Římskokatolická farnost Strakonice

Domov pro osoby se zdravotním postižením Osek

Program: Kultura
Grant: 20 653 121 Kč
Cíl projektu: Cílem projektu je záchrana nemovitosti, její představení a propagace, využívání veřejností v rámci kulturních a jiných aktivit. Smyslem všech aktivit je zabránění zničení kulturní památky a nenávratné ztrátě kulturní hodnoty, její zpřístupnění, podpora kulturního rozvoje a propagace.