Zvolte si oblast:

Uznání revitalizace Sýpky Lemberk prezidentem Petrem Pavlem

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 24. 7. 2024 13:30
  • Úprava textu

Projektu revitalizace barokní sýpky Lemberk se dostalo uznání prezidenta České republiky Petra Pavla. Setkání se konalo ve středu 17. července v Lánech a pro realizátory projektu bylo ctí představit výsledek prací osobně panu prezidentovi a první dámě.

Nadace Via, která shromáždila přes 1000 projektů zaměřených na šíření vzdělanosti a kultury v odlehlých oblastech České republiky, zařadila projekt Revitalizace a inovativní využití kulturní památky sýpky Lemberk mezi 150 nejlepších projektů.

„Tento úspěch nás velmi potěšil a posílil naši víru v to, že jsme na správné cestě. Prezident Pavel nás povzbudil svými slovy a dodal nám vděk i odhodlání do budoucna", doplňují zástupci sýpky Lemberk

Ocenění Sýpky Lemberk

Uznání revitalizace sýpky Lemberk prezidentem Petrem Pavlem

Velkou podporu získala Sýpka Lember díky norským fondům, které pomohly překonat část stavební výzvy spojené s revitalizací sýpky. Díky tomu se Sýpka Lemberk proměnila z chátrající budovy v živé centrum kulturních a komunitních aktivit. Sýpka nyní hostí expozice, workshopy a kulturní akce, což výrazně oživilo místní komunitu. Tento úspěch mimo jiné pomohl pokračovat v nastoleném tempu a dále rozvíjet programy, které sýpku udrží jako klíčové místo pro kulturní život oblasti.

Sezona 2024 na Sýpce Lemberk byla slavnostně zahájena na Den dětí 1. června, kdy byla znovu otevřena veřejnosti. Tento den se představilo divadlo Minaret a návštěvníci mohli absolvovat komentované procházky výstavou Lemberkem krok za krokem, která je přístupná po celou sezonu. Na konci července se uskutečnila vernisáž výstavy Soukromá Atlantida – výběr z děl sochařů Aleny Matějky a Larse Widenfalka ve spolupráci s Galerií Kuzebauch. Tuto výstavu lze navštívit do 20. října. V prostorách sýpky se také nedávno konaly Dny lidové architektury za podpory Libereckého kraje, společně s Lenfestem ve spolupráci s Markétou Váchalovou. Součástí programu byly dílny věnované zpracování lna, seminář o přírodních materiálech, divadelní představení i hudební doprovod. V nadcházejících týdnech se můžete těšit na další komentované procházky výstavy Lemberkem krok za krokem, zvukovou procházku a na diskuzní odpoledne se dvanácti skláři ze šesti zemí a vernisáž výstavy Connected by Hands and Hearts, věnované ručnímu sklu zapsanému na seznam UNESCO.

Cílem sýpky Lemberk je pokračovat v jejím dalším rozvoji jako centrum kulturních a komunitních aktivit, včetně rozšíření programu o další výstavy, semináře a vzdělávací workshopy, které budou prohlubovat znalosti a vztah k místu a regionu.

Revitalizace sýpky na Lemberku je důkazem toho, že společné úsilí a podpora komunity mohou přinést výjimečné výsledky. Projekt nejen obnovil historickou budovu, ale také oživil kulturní dění v regionu.

„Slova pana prezidenta nás povzbudila a dodala nám vděk i nasazení do příštích let. Těšíme se na další fáze tohoto projektu a na to, že budeme moci i nadále přinášet hodnotu a inspiraci pro naši komunitu", doplňují zástupci sýpky Lemberk

Panu prezidentovi a první dámě byl předán výtisk Material Times 5/2024, věnovaný právě sýpce Lemberk.

Zdroj: Sýpka Lemberk

Více informací: www.sypkalemberk.cz