Zvolte si oblast:

Moetivi Caravan / Expedice k domovu

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 11. 4. 2022
  • Aktualizace odkazu na web příjemce

Projekt
Kraj Celostátní působnost
Název programuKultura
Název projektuMoetivi Caravan / Expedice k domovu
Číslo projektuKU-CA1-010
Realizátor projektu

ProFitArt

Partner projektu z donorského státu

Arctic Culture Lab (NOR)
Handbendi Brúduleikhús (ISL)

Status

Předpokládaná doba realizace: 04/2021 -03/2023

Další informace

Cílová skupina: Děti a mládež (0-17 let), Umělci, Veřejnost

Webové stránky:

https://www.profitart.cz/repertoar/moetivi-karavan-expedice-k-domovu/
https://www.facebook.com/ProFitArt.cz
https://www.instagram.com/moetivi_caravan/

Celkové způsobilé výdaje projektu

5 711 125 Kč

Schválený grant

5 140 000 Kč

Stručné shrnutí projektu:

Záměrem projektu je vytvořit v České republice, v Norsku a na Islandu autorské divadelní inscenace, ve speciálně upravených karavanech, na téma domova. V inscenaci budeme propojovat výtvarné prostředky, animace a hudbu, s prvky a postupy divadla loutkového, divadla objektu, fyzického divadla a dalších crossover žánrů. Naše audiovizuální inscenace v karavanu bude určena pro diváky v České republice, a další dvě “sesterské” verze na stejné téma, vycházející ze stejného tvůrčího principu, v Norsku a na Islandu. Hlavním tématem společného projektu je nahlédnutí na fenomén domova perspektivou cestování. Kdy je mobilní domov dobrovolnou možností k cestování nebo dobrodružství, a jak se mění jeho význam ve chvílích, kdy se stává jediným útočištěm v krizové situaci.

Divadelní představení v karavanech umožňuje intimní setkání mezi tvůrci a limitovaným počtem diváků v malém prostoru. Pocit domova, rodinné sounáležitosti a komunity tak můžeme divákům autentičtěji zprostředkovat. Každé představení bude jedinečnou událostí, intenzivním osobním zážitkem přítomných účastníků. Prostřednictvím autentických předmětů, hudby, zvuků, vůní, chutí, v nich chceme podpořit a vyvolat osobní asociace na téma domova.

Vytvořit a udržet naplňující a hřejivý pocit domova, i přes nepříznivé podmínky světa, je pro nás zkrátka díky aktuálnímu celosvětovému dění ještě více důležitou a zásadní uměleckou výzvou s mnoha přesahy. Umění a kultura pozvedává ducha, a v krizových situacích nejisté budoucnosti naplňuje a podporuje naši lidskost, jedinečnost a sounáležitost. Nehmotné ale lidské a naplňující, udržitelné a jednoduché versus materialistické, orientované na výkon a konzumní z nadbytku. Zásadní paralely, které se dotýkají v těchto dnech doma, každého z nás.