Zvolte si oblast:

Ohlédnutí za Festivalem Fondů EHP a Norska: oslava úspěchů a sdílení inspirace

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Na pražském Výstavišti se 21. září 2024 slavilo: úspěchy vybraných projektů podpořených ve třetím programovém období Fondů EHP a Norska, které právě končí. K vidění byly rozmanité projekty z oblasti kultury, lidských práv, justice, zdraví a řádné správy. Nebyla to však jen přehlídka projektů, ale také zábavný, vzdělávací a umělecký zážitek. Festival se stal skutečným svátkem pro všechny, kdo se chtěli dozvědět více o klíčových společenských tématech a užít si den plný zajímavých aktivit.

Festivalem provázel populární moderátor Vladimír Kořen. Děti si užily vystoupení kapely Pískomil se vrací. Vzhledem k řadě projektů zaměřených na oblast vězeňství byl dán prostor i kapele Katr Band, která přijela z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Romské melodie od souboru Amenca zase připomněly program Lidská práva, který se zaměřuje na integraci romské komunity. Den završila energická show pop-rockové kapely Czech It a jedinečný koncert Pavla Callty. 

Na hlavním pódiu se vystřídaly kapely jako Pískomil se vrací, Amecna, Czech It, Pavel Callta nebo vězeňská KATR BAND. Dnem provázel Vladimír Kořen.

 

Stánky plné inspirace a interaktivních aktivit

Návštěvníci mohli navštívit různorodé stánky, kde se prezentovaly úspěšné projekty. Například Centrum pro oběti domácího násilí ProFem poskytlo cenné informace o vyhledávání pomoci pro případ, že se někdo stane jeho obětí nebo svědkem. U stánku Ministerstva zdravotnictví ČR se diskutovalo o komunikaci ve zdravotnictví a efektivním dialogu mezi zdravotníky a pacienty. Zájemci si také díky virtuální realitě mohli prohlédnout zrekonstruovanou technickou památku Huť Barbora v Jincích nebo budovu Městské knihovny v Praze. 

Mezi dalšími stánky nechyběly projekty zaměřené na zlepšení zdravotní situace v romských komunitách, duševní zdraví dětí a mladistvých či pomoc pro závislé. Děti i dospělí si také mohli zasoutěžit v kvízu znalostí o Fondech EHP a Norska, zatočit si kolem štěstí o hodnotné ceny. Za zmínku stojí i stan kulturních památek, kde měly svá prezentační okénka vybrané památky, které se díky Fondům EHP podařilo zrekonstruovat. Podrobná mapa těchto projektů (v příloze) inspirovala k návštěvě těchto někdy i neznámých památek po celé České republice. Mapa podpořených kulturních památek PDF (13697kB)

Návštěvníci mohli navštívit stánky projektů nebo si vyzkoušet své znalosti v kvízu Fondů EHP a Norska.

Pozornost přitahovala i „vězeňská zóna“, která byla složena z projektů zaměřených na podporu návratu odsouzených do společnosti, práci s odsouzenými ve výkonu trestu nebo na zlepšení podmínek ve věznicích. Tatínkové si mohli vyplnit stejný dotazník, jaký dostávají odsouzení zařazení do programu Pappaprogram, který díky pomáhá uvězněným otcům najít cestu zpátky ke svým dětem. Zájemci měli možnost prohlédnout si vězeňský eskortní vůz, kde dva příslušníci vězeňské služby odpovídali na dotazy. Zlatým hřebem pak byla ukázka práce psovoda a jeho čtyřnohého parťáka. Přítomní mohli obdivovat, jak fenka belgického ovčáka na slovo poslouchá svého pána nebo jak vyhledává zakázané látky.

vězeňská zóna

Vězeňská zóna přitahovala velkou pozornost malých i velkých návštěvníků.

 

Dětská zóna: Svět her a tvořivosti

Dětská zóna byla skutečným centrem zábavy a objevování. Děti se mohly zapojit do různých her, tvořivých činností a workshopů, které nabídly mnoho nezapomenutelných zážitků. 
Mezi oblíbené aktivity patřila hra „Sobí výzva“, kterou děti završily fotkou s maskotem Sobíkem v zimním fotokoutku s polární září. K tomu si užily řadu kreativních workshopů: výuku žonglování od CIRQUEONu – centra nového cirkusu, výrobu inkoustu z dubových kuliček nebo tvorbu skleněných obrázků od projektu Spojeno sklem!. Děti se mohly také zapojit do muzikoterapeutického představení "Jak Maui zkrotil Slunce" nebo sledovat taneční vystoupení dětského souboru Kalimero, který předvedl romské tance i moderní rytmy. Netřeba dodávat, že všechny aktivity dětské zóny byly navázané na některý z podpořených projektů.

děti

V dětské zóně bylo o zábavu postaráno. 

 

Workshopy a netradiční diskuze

Po celý den se festivalem prolínaly zanícené diskuse a workshopy na aktuální témata. Na jednom z nich se dalo otestovat, jak je na tom člověk se zvládáním vzteku, účastníci si také odnášeli cenné tipy, jak se svým vztekem pracovat. Jindy se diskutovalo kupříkladu o desinformacích a kreativním přístupu k nim, nebo o tom, jak pomoci mladým lidem lépe porozumět světu kolem nich. Úspěch měl také workshop pozitivního rodičovství, kde si nejen rodiče mohli odnést cenné rady a tipy od odborníků, kteří pilotní program Triple P díky Fondům EHP do České republiky přinesli.

workshopy

Kdo se chtěl něco zajímavé dozvědět, zapojil se do workshopů a diskuzí.

 

Jedinečný festival 

Festival byl prvním svého druhu, a to nejen v České republice. Žádný jiný z 15 přijímajících států, které čerpají prostředky z Fondů EHP a Norska, se dosud nerozhodl opustit zasedací místnosti a salónky a namísto závěrečných konferencí jednotlivých programů oslavit závěr programového období společně s veřejností. 

Celý festival se nesl v atmosféře vzájemného porozumění a sdílení zkušeností. Byl to prostor, kde se setkali lidé s různými příběhy, názory a dovednostmi, aby společně oslavili hodnoty, které nás spojují a které Fondy EHP a Norska dlouhodobě podporují.

To, co bylo představeno na Festivalu Fondů EHP a Norska, je svědectvím sedmi let obětavé práce českých partnerů ve spolupráci s odborníky z Islandu, Lichtenštejnska a Norska na snižování sociálních a ekonomických rozdílů a posilování bilaterální spolupráce. Byla to pocta veškeré naší společné práci za posledních několik let, neboť období financování 2014-2021 se chýlí ke konci. Mnoho dalších jedinečných výsledků však teprve přijde“, shrnula Dimitra Fellner (Country Officer for the Czech Republic) z Kanceláře finančních mechanismů v Bruselu. Více ve článku zde.

Pro celý organizační tým, donorské státy i všechny účastníky byl festival velkou zkušeností a zároveň inspirací pro budoucnost. Těšíme se na další příležitosti, kdy se opět všichni setkáme a budeme společně objevovat a obdivovat úspěchy projektů Fondů EHP a Norska! Třeba v jejich čtvrtém programovém období, jehož příprava nedávno započala.

koláž