Zvolte si oblast:

Měsíční kámen

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 8. 4. 2022
  • Aktualizace odkazu na web příjemce

Projekt
Kraj Celostátní působnost
Název programuKultura
Název projektuMěsíční kámen
Číslo projektuKU-CA1-050
Realizátor projektu

Studio Hrdinů z.s.

Partner projektu z donorského státu

Samtökin ´78 / The National Queer Organisation of Iceland (ISL)
Tjarnarbíó - Performing Arts Center (ISL)

Status

Předpokládaná doba realizace: 06/2021 – 09/2022

Další informace

Cílová skupina: Studenti (jakýkoli věk), Umělci, Veřejnost

Webové stránky: 

https://studiohrdinu.cz/cs/production/mesicni-kamen/
https://www.facebook.com/moonstonecz
https://www.instagram.com/manasteinn/

Celkové způsobilé výdaje projektu

5 123 070 Kč

Schválený grant

4 552 950 Kč (89 %)

Stručné shrnutí projektu:

Divadelní adaptace románu THE MOONSTONE navazuje na úspěšný česko-islandský divadelní projekt SKUGGA BALDUR (podpořený Fondy EHP 2009-2014), který získal Cenu Divadelních novin v kategorii Alternativní divadlo roku 2016, hrál se na několika významných festivalech a doposud se uvádí na scéně Studia Hrdinů v Praze (do podání žádosti 55 repríz).

V souvislosti s připravovaným inscenačním projektem THE MOONSTONE tentokrát česko-islandský tvůrčí tým a jeho partneři usilují o vytvoření platformy pro otevřenou diskuzi o životních podmínkách a právech queer komunity nejen na Islandu, ale především v České republice. Vnímání sexuálních menšin (především transgenderů) heteronormativní většinovou společností je zde stále zatíženo určitými stereotypy, falešnými představami, předsudky a klišé, což se často a výrazně odráží i ve způsobu zobrazování LGBT komunity v kontextu divadelní a filmové tvorby.

Snaha o posun vnímání těchto témat přirozeně vychází z literární předlohy, Sjónovy novely “Mánisteinn” – THE MOONSTONE. Pozornost je tu sice soustředěna na vnitřní prožívání světa očima osamělého chlapce, jehož osud určuje sexuální orientace i chybějící rodinné zázemí, hlavním a vše prostupujícím motivem je však svoboda a nezávislost jedince, který svou “jinakost” – islandsky hinsegin – přijímá jako přirozenost a možnost žít jako autonomní lidská bytost, bez ohledu na hodnocení a soudy okolí.

Partnery projektu jsou Islandské centrum performativního umění Tjarnarbíó a Islandské národní sdružení sexuálních menšin „Samtökin ´78“. Díky spolupráci těchto dvou institucí je zajištěno zázemí a prostor pro uvádění inscenace na Islandu (Reykjavík) a veškerý doprovodný program, především veřejné diskuze s publikem pod vedením Ásty Kristín Benediktsdóttir, literární vědkyně se specializací na islandskou moderní literaturu, která se poprvé zaměřila na queer problematiku a queer islandskou literaturu při výběru tématu své doktorské práce.