Zvolte si oblast:

Norský týden v Ponrepu

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Filmová přehlídka Norsk uke / Norský týden, realizovaná jako bilaterální iniciativa v rámci Fondu pro bilaterální spolupráci na programové úrovni – opatření „B“ v Programu CZ06, se uskuteční v termínu od 21. do 27. 5. 2015 v kině Ponrepo.

Norský týden pořádá Národní filmový archiv ve spolupráci s Norskou národní knihovnou, která pro ni zapůjčila většinu kopií. Dramaturgii zajistil Eirik Frisvold Hanssen, který většinu filmů osobně uvede.

Přehlídka dále rozvíjí spolupráci mezi NFA a Norskou národní knihovnou, která započala v loňském roce na projektu Digitalizace a digitální restaurování českého filmového dědictví. Tento projekt je podpořen grantem Islandu, Lichtenštejnska a Norska a spolufinancován Ministerstvem kultury ČR. Přehlídku dále podpořilo Velvyslanectví Norského království v Praze.

Slavnostní zahájení filmové přehlídky Norsk uke / Norský týden se uskuteční ve čtvrtek 21. 5. od 18:00 v kině Ponrepo.

V rámci zahájení bude uveden němý velkofilm Laila z roku 1929, přehlídka pak pokračuje do středy 27. 5. Cyklus zahrnuje němý velkofilm Laila (1929), hravý modernistický milostný trojúhelník Hon (1959), revizionistické líčení válečných traumat Studené stopy (1962), legendární feministickou klasiku Manželky (1975), psychologický thriller Insomnie (1997), mírně surrealistickou komedii Povídky z kuchyně(2003) a satirickou charakterovou studii Repríza (2006).

Více informací o iniciativě naleznete na stránkách Ponrepa a stránkách projektu

 Pozvánku a program naleznete zde: