Zvolte si oblast:

Norské fotografie inspirují český jazz v dosud největším projektu Concept Art Orchestra

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Sedm osobností české hudební scény vytváří ve spolupráci s ikonickým norským skladatelem Helge Sundem více než hodinový proud živé hudby, obrazu a světel s názvem Music for Lights & Shadows. Konzistentní série kratších kompozic vychází z působivých snímků norských fotografů. O interpretaci se v říjnu postará atypicky obsazený Concept Art Orchestra, pod jehož hlavičkou zároveň celý projekt vzniká.

Inspirací se skupině celkem osmi tvůrců staly autentické i výrazně upravené snímky přírody, záběry opuštěných domů ponechaných napospas drsné severské krajině nebo abstraktnější díla vytvořená nevšedními technikami. Všechny mají každopádně společné jedno: vytvořili je žijící norští fotografové.

Sunde, známý také jako hráč na celou řadu dechových nástrojů, lídr progresivního Ensemblu Denada a vyhledávaný pedagog, v této spolupráci figuruje jako umělecký vedoucí – celému tvůrčímu procesu přihlíží osobně i na dálku, pomáhá s klíčovými rozhodnutími a kolektiv českých autorů rovněž doplňuje jako osmý člen. V říjnu 2022 pak trojici koncertů v České republice a jeden v Oslu také oddiriguje.

Šíře jeho záběru je neuvěřitelná – hraje a hlavně špičkově píše obrovské množství hudby napříč žánry,“ zdůvodňuje výběr norského hosta Štěpánka Balcarová, jinak stálá dirigentka a vedoucí tělesa. „Chtěli jsme navázat spolupráci s tolik obdivovanou norskou scénou a těžko bychom v oblasti kompozice hledali zajímavější osobnost. Jsme nadšeni, že Helge má chuť dělit se s námi o své zkušenosti.

Sedm českých skladatelů má s psaním pro Concept Art Orchestra bohaté zkušenosti a s tělesem je dlouhodobě různým způsobem spjato. Obsazení pro ně však tentokrát představuje novou výzvu, zatímco posluchači se mohou těšit na neotřelý sound. „Část tradiční dechové sekce například nahradí smyčcový kvartet, využijeme ženský vokál a uplatnění najde i elektronika,“ upřesňuje detaily Balcarová. Kromě ní a Sundeho tvoří skladatelskou skupinu Luboš Soukup, Vít Křišťan, Jan Jirucha, Martin Brunner, Tomáš Sýkora a Jan Mazura.

Úvodní kreativní setkání, kterého se osobně zúčastnil i norský host, proběhlo v březnu v Praze. Od té doby celistvá série kompozic za neustále spolupráce na dálku vzniká. Vše vyvrcholí v říjnu několikadenními zkouškami a celkem čtyřmi koncerty.

Concept Art Orchestra & Helge Sunde
Music for Lights & Shadows

11. 10. 2023 – DOX+, Praha
12. 10. 2023 – Sono Centrum (JazzFestBrno), Brno
13. 10. 2023 – Bio Central (Jazz Goes to Town), Hradec Králové
17. 10. 2023 – Victoria Nasjonal jazzscene, Oslo, Norsko

Concept Art Orchestra je přední český big band charakteristický svou specializací na tvorbu soudobých českých skladatelů. Natočil celkem tři alba, za která získal jednu Cenu Anděl, dvě nominace a další ocenění.

Více informací: https://www.conceptartorchestra.cz/en/about-concept-art-orchestra/

Úvodní foto: Ondřej Šuran